Piwne święto w Brovarni

Uroczyste odbicie beczki, bawarskie specjały kulinarne, piwo w litrowych kuflach, muzyka na żywo, zabawy i konkursy, a przede wszystkim goście przebrani w tradycyjne bawarskie stroje - w taki sposób w Brovarni Hotelu Gdańsk zainaugurowano Oktoberfest. Święto piwa w Brovarni potrwa do 27 października. 


Max Radke

Dzięki Oktoberfest w Brovarni nie trzeba wcale jechać do Niemiec, by rozkoszować się smakiem wybornego piwa i  poczuć niezwykły klimat tego największego na świecie piwnego święta. Przedsmak mieliśmy podczas inauguracji, impreza była znakomita, a o humory gości dbał także kabaret Łowcy.B.

Co roku piwowarzy Brovarni Hotelu Gdańsk warzą na tą okazję specjalne limitowane piwo Brovarnia Oktoberfest. W tym roku jest to piwo uwarzone w stylu amber lager, o bursztynowej barwie i delikatnym karmelowym posmaku. W menu gościły bawarskie specjały kulinarne takie, jak golonka po bawarsku zapiekana w ciemnym piwie Starogdańskim lub bawarskie kiełbaski ze słodką musztardą. Znalazły się także gdańskie akcenty, na przykład śledź po starogdańsku.

Oktoberfest w Brovarni Hotelu Gdańsk z jednej strony nawiązuje do piwnego święta w Monachium, z drugiej zaś strony głównym celem Brovarni jest  kultywowanie gdańskich tradycji piwnych oraz budowanie nowej tradycji unikalnego gdańskiego święta piwa. Tradycja warzenia piwa ma swoje korzenie właśnie w wielowiekowej historii tego miasta.

W XVII-wiecznym Spichlerzu, w którym obecnie znajdują się Hotel Gdańsk i Brovarnia Hotelu Gdańsk, w przeszłości składowano słód używany do produkcji piwa przez gdańskich piwowarów. W historii Gdańska warzenie piwa odgrywało zawsze niezwykle ważną rolę. Już w XV wieku, na przełomie sierpnia i września, organizowano tu bowiem tzw. dożynki chmielne, podczas których pito piwo wyprodukowane jesienią ubiegłego roku. 

49
10/2014

Piękne, wrześniowe przedpołudnie. Z Adamem Darskim poznajemy się na chwilę przed rozpoczęciem sesji zdjęciowej dla Prestiżu na terenie złomowca Baltic w Gdyni.