Restauracja Brasserie i Pescatore znajdujące się w Mera Spa Hotel otrzymały nominacje za projekt aranżacji wnętrza w międzynarodowym, prestiżowym konkursie Restaurant & Bar Design Awards. Oba projekty są dziełem Magdaleny Adamus z trójmiejskiego studia projektowego LOFT

Wkonkursie biorą udział restauracje i obiekty gastronomiczne z całego świata. Pescatore i Brasserie to jedyne polskie restauracje zakwalifikowane do tegorocznej edycji.

Nominacja w konkursie jest dla nas miłym zaskoczeniem. Bardzo się cieszymy, że projekt został zauważony i doceniony. Wydaje mi się, że w Polsce powstaje coraz więcej ciekawych realizacji, zwłaszcza na rynku hotelowym. Tym bardziej jest to dla mnie miłe zaskoczenie. 

Znaleźliśmy się w gronie na prawdę prestiżowych pracowni w Europie, już to jest dla nas dużą nagrodą – powiedziała projektantka Magdalena Adamus. 

Restauracja hotelowa Brasserie z założenia miała być integralną częścią hotelu. Położona na parterze, jest czynna przez cały dzień i podaje nie tylko śniadania dla gości hotelowych, ale również przekąski, zupy i nieskomplikowane dania obiadowe dla spacerowiczów i plażowiczów spoza hotelu. Wnętrze ma przez swój niezobowiązujący charakter zachęcać do wejścia do środka. Kolorystyka – naturalny dąb, czerń biel i szarość – jest dobrym stonowanym tłem dla widocznego przez okno nadmorskiego pejzażu. Jest tu kilka stref, z ładnym widokiem i wygodnym tapicerowanym siedzeniem.

Ciekawym miejscem jest również strefa, gdzie może usiąść większa grupa gości. Są to dwa duże wspólne stoły. Umieszczenie ciągu do samoobsługi w środku restauracji, powoduje, że można tu komfortowo obsłużyć ponad sto osób w krótkim czasie. 

Z kolei restauracja Pescatore, zlokalizowana na pierwszym piętrze, ma już charakter bardziej kameralny, wręcz biznesowy. Wnętrze zostało zaprojektowane tak, by ciemna, szlachetna kolorystyka idealnie kontrastowała z kolorem drewna tworząc przytulny, a wieczorami wręcz romantyczny klimat podkreślony pięknym widokiem na morze.