I wszystko jasne

Przestronne wnętrze dwupoziomowego mieszkania jest jasne i funkcjonalne. Rozległy ogród za domem zachęca do wypoczynku. To idealne lokum dla młodego małżeństwa z dzieckiem.

Harmonijna kompozycja wnętrza daje się zauważyć już od progu – przeplatają się tu głównie dwa odcienie barw z przeciwnych biegunów – czerni i bieli.

Cała powierzchnia podłogi dolnego poziomu mieszkania jest wyłożona jednakowymi, dużymi kaflami z białego szkliwionego gresu – duże, kwadratowe tafle i jednolita podłoga w cały wnętrzu pozwala je optycznie uspójnić i powiększyć.
Przestrzeń salonu została podzielona na dwie części – wypoczynkową i jadalną. Z części jadalnej wygodnie przechodzi się do kuchni, a może też zostać ona otwarta na taras, będący przedmurzem rozległego słonecznego ogrodu z głębokim oczkiem wodnym.

Ciekawym rozwiązaniem okazało się użycie elementów mebli kuchennych, które pozwoliły stworzyć na ścianie jadalni barek – trunki są pod ręką, a zabudowa nawiązuje do znajdującej się naprzeciwko kuchni.

Projekt autorstwa specjalistów z salonu kuchni VIP założył wykorzystanie białych lakierowanych frontów – wysoki połysk to zresztą motyw przewodni we wszystkich pomieszczeniach tego domu. Fronty dolnych szafek, pod ciągiem roboczym są białe, natomiast ścianka, w której ukryto nie tylko szafki, ale i kuchenne sprzęty, utrzymane są w tonacji szarości. Blat ciągu roboczego pokryty został szarym granitem (tym samym materiałem wykończono kominek znajdujący się na rogu – na styku pokoju dziennego, kuchni i jadalni). Duże drzwi balkonowe oraz kuchenne okno wpuszczają do pomieszczenia dużo światła.

Drugi poziom domu to część przeznaczona tylko dla domowników. Wyłożona w całości (za wyjątkiem łazienki) białymi miękkimi wykładzinami, jest przytulna, jasna i miła. Pokój synka, oprócz mebli potrzebnych niemowlęciu, został wyposażony w wygodny szezlong, na którym mogą spocząć znużeni rodzice. Sypialnia gospodarzy utrzymana w bieli sprzyja relaksowi.

Łazienka na górnym poziomie nawiązuje do kolorystyki całej góry – utrzymana jest w bieli. Jednak widać tu analogię do mniejszej łazienki z parteru: powtarza się motyw złota. Wokół wanny wyłożono szklane kafle podklejone złotym materiałem o ciekawej fakturze. Łazienka na dole jest utrzymana w prawdziwym stylu glamour – czerń w połączeniu ze złotem – kafli oraz frontów zabudowy pod blatem z umywalką – daje niezwykle elegancki efekt dyskretnego, nieprzesadzonego przepychu.

23
06/2012

„Czuję się jak zbity pies... nagle wszystko traci sens. Miesiące przygotowań, cała nadzieja, tysiące kilometrów, te wszystkie wyrzeczenia - wszystko bierze w łeb przez małą dziurkę w przewodzie od wspomagania.