SOPOCKA WERANDA W NOWYM WYDANIU

W południowej-zachodniej dzielnicy Sopotu, w sąsiedztwie rezerwatu przyrody Zajęcze Wzgórze istnieje budynek, który mimo nowoczesnej formy, doskonale wpisał się w tkankę miejską, a w dodatku jest namacalnym powrotem do korzeni, czyli do słynnych, drewnianych sopockich werand. Apartamenty L7, bo tak się nazywają, zaprojektowali architekci z pracowni Interurban. 

Nowoczesna architektura odwołuje się do kontekstu miejsca, w pełni wykorzystując walory przyrodnicze działki, a istniejący drzewostan stanowi prawdziwą ramę dla architektury. Budynek został wyposażony w zewnętrzne balkony pełniące funkcję letnich salonów od strony nasłonecznionej oraz przestrzeni gospodarczych od strony północnej. Projektowane ażurowe balkony stanowią nowoczesną parafrazę tradycyjnej sopockiej werandy, a powiększone przeszklenia i szerokie tarasy umożliwiają bezpośredni kontakt z naturą. Ten kameralny budynek ma raptem 460 m kw. powierzchni, przez co nie przytłacza, a co najważniejsze — daje domownikom możliwość wypoczynku na świeżym powietrzu.

Wizualizacje budynku przygotował zespół SZUMgrupa. Obecnie jest on w trakcie realizacji.