Kucharskie potyczki w Jastrzębiej Górze

Zakończyły się Primavera Food Days w trakcie, których wybrano laureatów II Turnieju Kulinarnego i XVI Potyczek Kulinarnych. Rywalizujących kucharzy oceniał Robert Sowa.

Pierwszy z konkursów – II Turniej Kulinarny „Prima Zdrowie” - dedykowany był uczniom szkół gastronomicznych. Rywalizowało siedem zespołów - z Pucka, Władysławowa, Gdyni, Somonina, Kościerzyny i dwa z Wrocławia. Tematem przewodnim była ryba morska. Profesjonalne jury w składzie:  Robert Sowa, Dariusz Gwiazda, Szef Kuchni Primavera Jastrzębia Góra oraz Magdalena Maciejewska-Cebulak, dietetyk Primavera Jastrzębia Góra – miało nie lada wyzwanie, aby wybrać najlepszych z najlepszych.

- W tym roku poziom jest bardzo wysoki. Uczniowie doskonale poradzili sobie z tak trudnym produktem jakim jest ryba – powiedział Dariusz Gwiazda. 

Zwycięzcami II Turnieju Kulinarnego zostali Emilia Czyrko i Dawid Wantrych z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Nagrodą w konkursie były nagrody rzeczowe, warsztaty z Szefem Kuchni Primavera oraz voucher pobytowy do Primavera.  

W XVI Pomorskie Potyczki Kulinarne wzięli udział z kolei profesjonalni kucharze z całej Polski. Tu stawka była bardzo wysoka – 13 uczestników konkursu ubiegało się o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Zadaniem konkursowym było przygotowanie autorskiego dania, w którym głównym bohaterem miał być dorsz bałtycki. Pierwsze miejsce zajął Tomasz Ziółkowski z Restauracji Powidoki w Łodzi, drugie miejsce wywalczył Dominik Światecki z Hotelu IBB Andersia w Poznaniu, a miejsce trzecie objął Tomasz Grota z Piroman Steak House w Sopocie. 

Organizatorem eventu była Primavera Jastrzębia Góra. Jego uczestnicy oprócz konkursów w ciągu dwóch dni mogli podnosić swoje kwalifikacje z udziałem autorytetów kulinarnych, słuchać prelekcji czy też brać udział w degustacjach alkoholi.

 

104
05/2019

W dzieciństwie los go nie oszczędzał. Mógł skończyć tragicznie, ale rękę na pulsie trzymała babcia.