FUNKCJONALNA I PONADCZASOWA PRZESTRZEŃ

Ten dom o powierzchni 170 m zlokalizowany jest na obrzeżach Gdańska, a wnętrze zostało zaprojektowane z myślą o trzyosobowej rodzinie. Głównym założeniem projektu było stworzenie przestrzeni funkcjonalnej, a przede wszystkim ponadczasowej. 

Ważna w całościowym projekcie była spójność oraz logiczna kontynuacja pomysłu na wnętrze. Wszystkie pomieszczenia utrzymane są w podobnej kolorystyce i stylistyce – dominują odcienie bieli i szarości, ocieplone naturalnymi dębowymi akcentami. Wchodząc do domu, na pierwszym planie widzimy duże przeszklone drzwi w stalowej grafitowej ramie, otwierające się na część dzienną. Szare hexgonalne płytki w wejściu naturalnie przechodzą do kuchni. 

Sercem domu jest biało-drewniana kuchnia, nad blatem znajduje się płytka ułożona w jodełkę, a nad nim z kolei szafki fornirowane wykończone detalem cienkiej ramki. Ażurowa fornirowana przegroda subtelnie oddziela kuchnię od jadalni, przymykając tym samym część roboczą.

Pomiędzy przestronnym salonem, a kuchnią znajduje się duży sześcioosobowy  stół, w osi którego widać trójwymiarową tapetę Wall&Deco na klatce schodowej. Tuż obok stołu usytuowany jest nowocześnie zaprojektowany kredens z frontami z blachy perforowanej. Nad stołem górują lampy duńskiej marki &Tradition.

W salonie głównym akcentem jest rudawy, welurowy fotel oraz duża narożna sofa. Całość ocieplona dywanem z naturalnego materiału oraz grubymi strukturalnymi zasłonami. Dekoracje, stoliki pomocnicze czy kinkiet za sofą wyróżniają się mocniejszym czarnym kolorem. Nowoczesny kominek wykończony został płytami wielkoformatowymi imitującymi marmur Carrara. Obok kominka znalazł miejsce szezlong, który był marzeniem inwestorki. 

Na piętrze znajduje się główna sypialnia właścicieli wraz z garderobą oraz łazienką. Wydzielona została również niewielka toaletka. W łazience zastosowane zostały podobne materiały jak w części dziennej. Marmurowa płytka na ścianach połączona została z białymi heksagonami na podłodze. Całość dodatkowo ocieplona dębowymi meblami.

Pokój chłopca ozdabia kontrastowa tapeta Ferm Living oraz łóżko na podeście obejmujące pełną szerokość pokoju z zagłówkiem w kształcie domku. Głównym akcentem w łazience chłopca jest podłoga o wyraźnym wzorze marki Ornamenta Tangle. Reszta przestrzeni pozostała jasna, tak aby nie odcinała się od skosów. We wszystkich łazienkach konsekwentnie zastosowane zostały matowe białe baterie łazienkowe oraz podobne materiały wykończeniowe. 

 

104
05/2019

W dzieciństwie los go nie oszczędzał. Mógł skończyć tragicznie, ale rękę na pulsie trzymała babcia.