SKANDYNAWSKIE 

WNĘTRZE W GARNIZONIE

W mieszkaniu na gdańskim Garnizonie mieszka para młodych lekarzy. Architekci mieli stworzyć przytulne wnętrze w skandynawskiej stylistyce. Właścicielom zależało też by meble ruchome, jak i zabudowy meblowe na wymiar były lekkie w odbiorze. 


prestiz

Mieszkanie ma 68 m2 powierzchni i składa się z salonu z aneksem kuchennym, sypialni z obszerną garderobą, łazienki, pomieszczenia gospodarczego oraz korytarza łączącego wszystkie pomieszczenia. Podstawą koncepcji i najważniejszym elementem wnętrza jest granatowa, podłużna bryła wstawiona w środek mieszkania. Jest to mebel, który spełnia różne funkcje. Począwszy od kuchni, znajdują się tam wysokie szafy z lodówką i wysuwanym cargo, poprzez ukrytą łazienkę, pomieszczenie gospodarcze z pralką i suszarką, a kończąc przy drzwiach wejściowych, dużą szafą na ubrania wierzchnie z wnęką na siedzisko i lustro. Cała ściana wykonana jest z frezowanej płyty MDF wykończonej matowym lakierem w kolorze ciemnego granatu nadającym całemu wnętrzu wyrafinowanego kontrastu. 

Główną przestrzeń mieszkania stanowi jasny pokój dzienny, który jest przestronny i dobrze doświetlony dzięki dużym witrynom wychodzącym na taras. Serce mieszkania stanowi stół jadalniany ustawiony bezpośrednio za sofą. Taki układ sprzyja nie tylko dogodnemu oglądaniu telewizji podczas posiłków, ale także wspólnemu spędzaniu czasu oraz spotkaniom towarzyskim. W salonie znajdziemy również niestandardowy regał na książki w stylu retro, składający się z półek i zamykanych szafek w kolorze naturalnego dębu, podpartych czarnymi, stalowymi rurkami.

By uzyskać zgrabny kontrast, kuchnia została zaprojektowana w jasnej kolorystyce. Zajmuje ona tylko jedną ścianę, a pozostałe miejsce zostało wykorzystane na mały kącik biurowy z biurkiem i półką nawiązującą do regału w salonie. Sypialnia tak jak pozostałe pomieszczenia jest jasna i bardzo skandynawska w odczuciu. Naprzeciwko łózka znajduje się garderoba częściowo wykonana w formie otwartych półek, nawiązujących do podobnych mebli w salonie. 

Łazienka, schowana w granatowej bryle jak w szkatułce, została zaprojektowana inaczej niż reszta pomieszczeń. Dominują tu ciemne kolory: szarości i ciemne drewno. Ściany zostały wykończone płytkami w różnych odcieniach i strukturach imitujących naturalny kamień, natomiast podłoga została wykończona płytkami drewnopodobnymi ułożonymi w jodełkę. 

 

103
04/2019

Kiedyś uparta wojowniczka twardo broniąca swojego zdania. Mocny charakter ukształtowany przez lata treningów i sportowej rywalizacji na najwyższym światowym poziomie.