DOM OTWARTY NA LAS

Inwestorzy kupując działkę nad morzem w  Pierwoszynie, wymarzyli sobie zabudowę z  Miami - białą kostkę z  wielkimi przeszkleniami. W  efekcie powstał dwukondygnacyjny dom otoczony zielenią, który formą wpisuje się w  krajobraz, natomiast wnętrza, proste i  przestronne, mają stanowić tło dla otaczającej zieleni i  zapraszać ją do wnętrza. 


prestiz

Budynek jednorodzinny w kształcie litery L ma ok 220 m2 powierzchni użytkowej i  przeznaczony jest dla 4 osobowej rodziny. Pierwszym etapem projektu było przekonanie inwestorów o  pięknie dachów dwuspadowych oraz ich tradycji w budownictwie nadmorskim. Było to konieczne, gdyż rygorystyczny plan miejscowy narzucił kształt dachu oraz dobór jego
kolorystyki. 

Główną ideą samej bryły miało być zniwelowanie poziomów między głównym wejściem a  końcem budynku. Projektant nie chciał walczyć z  dość dużym spadem działki, ale postanowił go wykorzystać. Pomieszczenia mieszkalne: strefa dzienna oraz nocna, spoczywają na skarpie od południowej strony. Dzięki temu, mocny spadek na działce okazał się atutem: pomimo ulokowania strefy nocnej na piętrze budynku, możemy bezpośrednio wyjść z  sypialni do ogrodu - a  w  zasadzie jego górnego, prywatnego tarasu. Tutaj właśnie sypialniana otwiera się wielkimi przeszkleniami na las. Dodatkowo, inwestorzy odważnie zdecydowali się na otwartą łazienkę również ze względu na widok. 

Ciemna bryła w  okładzinie kamiennej z  łupku w  parterze odgradza inwestorów od ulicy, wszystkie pomieszczenia techniczne oraz gospodarcze zostały zlokalizowane w tej części. Nad częścią kamienną znajduje się jasna bryła budynku z  dużymi przeszkleniami. Przewieszenie górnej kondygnacji wytworzyło także dodatkową, zadaszoną przestrzeń tarasową przy kuchni. To letnia jadalnia gospodarzy, mogąca pomieścić kilkanaście osób, idealnie nadaje się na miejsce letnich spotkań w  większej grupie.

Warto zwrócić uwagę na zagospodarowanie ogrodu. Na działce z  dużym spadkiem powstała przytulna część służąca relaksowi na świeżym powietrzu. Altana ze strefą jadalnianą i  strefą relaksu została lekko wkopana w  skarpę z  tyłu ogrodu, pozostawiając duże przedpole. Dwustronny kominek wykonany z  blachy czarnej gorącowalcowanej, pozwala na połączenie strefy relaksu na kaskadowych schodach drewnianych z częścią jadalni; surowy, minimalistyczny klimat złagodzony został wprowadzeniem płowego świerku z impregnowanym betonem, wykorzystanym w  projekcie zarówno jako materiał konstrukcyjny, jak i meblarski.  

 

102
03/2019

Niespełna pięć lat temu stał na życiowym rozdrożu i zastanawiał się, czy zawodowa droga, którą obrał jest właściwa.