Prestiż patronuje

„Kulinarna Świętojańska”

Miejsce: Gdynia ul. Świętojańska
(godz. 12:00) sobota, 21 Lipiec 2018

Kulinarna Świętojańska to największy cykliczny festiwal typu street food w Polsce Północnej. To zachęta do poznawania smaków lokalnych specjalności, w niepowtarzalnej atmosferze modernistycznej Gdyni. Festiwal proponuje spędzanie czasu wolnego w otwartej przestrzeni miejskiej, w gronie rodziny i przyjaciół, w bliskiej relacji z dobrą kuchnią. Idea wydarzenia promuje także pierwszy w Polsce  Szlak Kulinarny Centrum Gdyni.

Podczas festiwalu wystawią się lokale i restauracje z ulicy Świętojańskiej, ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Nie zabraknie również stoisk z lokalnymi produktami.

Położenie Gdyni związane jest ze specyfiką jej kulinariów. Już od czasów powstawania miasta, nad morzem coraz liczniej pojawiali się letnicy, później turyści. Proponowana oferta gastronomiczna bazowała na lokalnie dostępnych produktach – głównie na rybach oraz owocach morza. To właśnie rodowód kulinarnej Gdyni – miasta „z morza i marzeń”.

Trendsetterem w nurcie morskich smaków jest Jacek Fedde, którego propozycja podania bałtyckiej ryby belony, stała się kulinarnym odkryciem – Produktem Roku 2017 w plebiscycie magazynu ‘ Esquire Polska’.

Aktualnie gdyńskie restauracje słyną przede wszystkim ze swojej różnorodności i bogatej oferty, która zaspokoi każdy apetyt i preferencje. Z kolei tym, co niezmiennie je łączy są dwa wyznaczniki: kuchnia morska oraz najnowsze trendy kulinarne, które będą tematami wiodącymi na tegorocznym wydarzeniu. 

Poza główną atrakcją, jaką będzie przede wszystkim wyśmienite jedzenie, odbywać się będą pokazy gotowania na żywo w wykonaniu najlepszych gdyńskich szefów kuchni. Ponownie reaktywowany zostanie ‘Bieg kelnerów’ - jedyna w swoim rodzaju rywalizacja, która odbywała się w Gdyni w latach trzydziestych XX wieku. Bieg odbędzie się w tym razem w trzech edycjach: profesjonalnej, amatorskiej oraz po raz pierwszy dla dzieci.

  • Kuratorzy imprezy / Pokazy LIVE Cooking /:

Diana Volokhova - Finalistka i jedna z najbardziej oryginalnych postaci drugiej edycji programu Master Chef. Pochodzi z Armenii, a na podniebieniu ciągle czuje aromatyczne smaki i zapachy Kaukazu. Od kilku lat jest mieszkanką Gdyni i aktualnie prowadzi kawiarnię/cukiernię ‘Więcej’.

Diana

Jacek Fedde - Szef kuchni od ponad 20 lat.

Obecnie właściciel ‘Fedde Restauracja & Bistro’ w Gdyni, promującego kuchnię opartą na regionalnych produktach. Prostota, ponadczasowość i nienachalna elegancja to hasła, które go inspirują.

Jacek

  • Gościnnie, / pokaz LIVE Cooking /:

Tomasz Kaniewski – Szef kuchni Hotelu Mercure Gdynia Centrum. Od 25 lat związany z gastronomią, która stanowi dla niego pasję, ale też wyzwanie, które z wytrwałością podejmuje.

Tomek Kaniewski

Jest specjalistą ds. food waste. Na północna Polskę w firmie Orbis, prowadzi warsztaty i szkolenia w tym zakresie w szkołach i zakładach małej gastronomi. W nurcie najnowszych trendów kulinarnych, podczas festiwalu zaprezentuje nieszablonowe rozwiązania w temacie ograniczenia marnotrawienia żywności w kuchni.

PROGRAM:

12:00 Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia przez Panią wiceprezydent Katarzynę Gruszecką-Spychałę oraz kuratorów

12:15-12:20 Wspólna rozgrzewka przed Biegiem Kelnerów

12:20-13:00 Bieg Kelnerów - trzy kategorie - profesjonaliści, amatorzy, dzieci (7-12 lat)

13:00-13:15 Wręczenie nagród na scenie – nagrody wręcza Pani wiceprezydent Katarzyna Gruszecka – Spychała

13.15-13.30 Spacer po stoiskach kuratorzy oraz media

13:15-13:40 Muzyka na scenie / North Jazz Trio

13.40-14:15 Pokaz LIVE Cooking – Diana Volokhova / właścicielka kawiarni/cukierni Więcej, finalistka programu Master Chef

14:15-14:40 Muzyka na scenie - Jazz i Swing / North Jazz Trio

14:40-15:00 Wywiad z gośćmi specjalnymi „Morskie Trendy Kulinarne" / Jacek Fedde / oraz „Artystyczne Ciacho” / Diana Volokhova /

15:00-15:30 Pokaz LIVE Cooking – Tomasz Kaniewski / szef kuchni Hotel Mercure Gdynia Centrum / Food Waste

15:30-15:45 Quizy z nagrodami - Dobre bo Gdyńskie - Szlak Kulinarny Centrum Gdyni - zagadki kulinarne

15:45-16:00 Muzyka na scenie - w rytmie Bossanova / North Jazz Trio

16:00-16:15 Konkurs - Zmierz się z Mistrzem - 3 śmiałków z widowni będzie rywalizowało z mistrzem Jackiem Fedde, w filetowaniu świeżej ryby

16:15-17:00 Pokaz LIVE Cooking - Jacek Fedde / Fedde Restauracja & Bistro / Kuchnia Morska

17:00-17:30 Modern Jazz - Chicago i Nowy Jork / North Jazz Trio

17:30-18:00 Podziękowania za udział, podsumowanie wydarzenia, zakończenie, muzyka na żywo

Od godziny 12:00 do 18:00 na jezdni wzdłuż ulicy Świętojańskiej rozstawione są stoiska kulinarne sprzedające swoje dania i produkty kuchni lokalnej.

  • Prowadzenie wydarzenia - Krzysztof Dąbrowski oraz Rafał Ostrowski

Kulinarne doznania umila:

Zespół Jazzowy North Jazz Trio w składzie:

Marcin Stefaniak – saksofon

Kuba Wójcik – gitara

Konrad Żołnierek - kontrabas

  • Patroni Medialni:

Radio Gdańsk

Trójmiasto.pl

News Gastro.pl

Magazyn Prestiż

Smaczny Turysta.pl

Gastronom Wybrzeża

  • Partnerzy (sponsorzy nagród):

Ecosmaki Gdynia

Viva la Vida - Szkoła Języka Hiszpańskiego

Saturn Fitness Gdynia

Hotel Mercure Gdynia Centrum

Bollywood Lounge Gdynia

GastroRent

Aura

Vertigo Restobar

Restauracja Serio

Restauracja Śródmieście

  • Lista wystawców:

Restauracje:

Aleja 40

Bliżej

Bollywood Lounge Gdynia

Chwila Moment

Club Q American Food

Cup and cakes (paggio)

Dodo Roti

Dworek Banino

Fedde Restauracja & Bistro

Hanoi Pho

Jedz Pij Tańcz

Kapitan Cook

Kawiarnia-cukiernia Więcej

Kofeina

Mała Ukraina

Marmolada Chleb i Kawa

Ogniem  i Piecem Gdynia

Panorama Gdynia

Pieterwas Krew i Woda

Piqniq Naleśnikarnia

Pyra Bar Gdynia

Rosse Rosse

Restauracja Winestone Gdynia

Tako.

Tokyo Sushi Bar

Tom's Diner

Trafik Jedzenie i Przyjaciele

Vertigo Restobar

Zielony Rower

Food trucki:

Atelier Smaku

Fejk Kejk Fit&Sweet Foodtruck

Pesca Fresca – The Juicy Truck

Wrack Burger - Food truck

Pozostałe punkty/partnerzy:

KaiSERhoff – fromażeria

Sztuka Chleba

Ziarnem i Liściem

DajGo – gdyńskie soki naturalne (stoisko z Miejskich Hal Targowych w Gdyni)

Bory Tucholskie (stoisko z Miejskich Hal Targowych w Gdyni)

WypiekANA

EcoSmaki Gdynia

Lody Christian Mads

Ciuciubabka Cafe

Tamarillo Catering

Bazar Bo Ze Wsi (2 stanowiska)

Oficyna Gdynia

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich Trójmiasto