Slow Fest Sopot - Sopot od Kuchni

sobota, 23 Czerwiec 2018
godz. 11:00-18:00
Miejsce: Sopot Molo

Cena biletu

Porcja degustacyjna - 5 zł Zestaw degustacyjny - wielokrotność 5 zł Wstęp na Molo - na zasadach ogólnych (bilet normalny - 8 zł, ulgowy - 4 zł itd.)

Slow Fest Sopot to jeden z największych i najciekawszych festiwali kulinarnych w tej części Europy. To wyjątkowa okazja spotkania się przy stole w takiej skali. Z jednej strony szefowie kuchni, kucharze, pasjonaci, artyści prezentujący swoje autorskie pomysły z drugiej goście, smakosze, odkrywcy. VI edycja Slow Fest Sopot odbędzie się 23-24 czerwca. 

Wszyscy przy stole są równi. Nie ma podziału na lepszych i gorszych. To wydarzenie niosące filozofię Slow Food, której celem jest właśnie spotkanie przy stole, propagowanie tradycji regionu, ochrona smaku, wsparcie dla drobnych przedsiębiorców produkujących wg tradycyjnych i uczciwych zasad. Wszyscy uczestnicy uznając tę zasadę przygotowują od pięciu lat dania w duchu Slow. Promując własne restauracje, blogi kulinarne, realizując swoje pasje kulinarne wykorzystują skarby regionu. Adoptując lokalną tradycję tworzą nową wspaniałą historię tego miejsca.

Przygotowują co roku dania na Światowym poziomie. Każdy może spróbować wspaniałych smaków ponieważ cena za porcję degustacyjną utrzymuje się na poziomie 5 zł.

Przy długim eleganckim stole znajdzie się:
- kilkadziesiąt renomowanych restauracji
- kilkuset kucharzy, artystów, pasjonatów
- 70 000 porcji degustacyjnych
- 2 000 kg ryb bałtyckich i atlantyckich
- 500 kg ryb z kaszubskich jezior i rzek
- 500 kg produktów regionalnych
- 1 500 kg warzyw
- 1 000 kg owoców
- 10 000 porcji słodyczy

Organizatorzy przygotowali strefy tematyczne:
- vege
- słodkie
- mięso/ryby
- chill out
- spacer
- Slow Food

Do tego degustacja piw regionalnych, cydrów oraz win z całego świata, warsztaty i pokazy kulinarne.
W tym roku dodatkowo po raz pierwszy jarmark produktów regionalnych. Będzie można zrobić zakupy.