Ciepły chleb na zakwasie z porem w śmietanie

MACHINA eats and beats

Przygotowanie: 

Przygotować zaczyn ze 110 g mąki pszennej, 110 g wody, 20 g zakwasu. Zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej, zakryte. Kolejnego dnia 220 g zaczynu połączyć z 375 g wody, 80 g mleka, 15 g soli, 750 g mąki chlebowej, wymieszać, zostawić zakryte na 2 godziny. Po tym czasie należy naciągnąć ciasto z czterech stron i kolejno powtarzać czynność jeszcze dwa razy. Po kolejnych dwóch godzinach ciasto jest gotowe do formowania i należy przełożyć je do koszy lub plastikowych misek i pozostawić w lodówce na kolejne 12 h.

Po tym czasie wykładamy chleby na blachę i pozostawiamy godzinę w temperaturze pokojowej. Pieczemy w 260 stopniach z dużą wilgotnością 20 minut pod przykryciem, następnie około 10 minut bez przykrycia, aż temperatura wewnątrz chleba osiągnie 95 stopni. Ciepły chleb podawać z porem uduszonym na maśle, podlanym białym winem i zredukowaną śmietaną. Udekorować „ziemią” ze zblendowanych wysuszonych oliwek i polać dobrej jakości oliwą extra vergine

 

#nofunwithoutgluten

@breadbackhome