WĄTRÓBKA Z GĘSI


prestiz

 

PRZEMYSŁAW LANGOWSKI RESTAURACJA MAGIEL

 

Składniki: 

ocet winny, agar, cukier, mąka, olej, wątróbka z gęsi, masło, tymianek, koniak. 

Przygotowanie: 

Wątróbkę z gęsi (fois gras) podsmażamy na maśle z tymiankiem. Flambirujemy koniakiem, tłuszcz z wątróbki i masła zabezpieczamy. Wątróbkę formujemy za pomocą foli spożywczej, dodając tłuszcz. Przygotowujemy kawior z octu balsamicznego - ocet winny mieszamy z agarem oraz cukrem. Następnie podgrzewamy, zaciągamy do strzykawki i wyciskamy na zimną oliwę. Kolejny krok to przygotowanie chipsów - wodę, mąkę oraz olej mieszamy. Smażymy na patelni teflonowej - tak jak naleśniki, następnie wykładamy na pergamin. Układamy na talerzu i delektujemy się smakiem. Smacznego!

88
01/2018

Swoją przygodę zaczynał w czasach bigbitu i to w samej jego kolebce – w Sopocie. Zanurzył się w rocka, a potem w jazz.