Orientalne smaki w In Azia

Miecznik z warzywami i kiełkami mizuny

Karol Kacperski

Jesteś ciekaw jak smakuje miecznik? Albo co znajduje się w koszyku dim sum? Swoją ciekawość zaspokoisz w restauracji In Azia w sopockim hotelu Sheraton. My już wiemy, gdyż uczestniczyliśmy w kolacji degustacyjnej promującej nowe menu restauracji. To była prawdziwa uczta smaków.

Koszyk dim sum to orientalna przystawka pełna aromatycznych smaków. W koszyku znajduje się biała ryba, krewetka obtoczona chrupiącym ciastem, sago z tapioki, kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i krewetką w formie kulki, wonton, czyli chiński, gotowany pierożek nadziewany wieprzowiną i imbirem, a także samosa z warzywami. 

Drugą przystawką były małże z krewetkami, winem i orzeźwiającą kolendrą, a dopełnieniem pierwszej części kulinarnej podróży po orientalnych smakach była oryginalna zupa tajska Tom Yum. W restauracji In Azia otrzymamy ją w oryginalnej, azjatyckiej wersji, bez powszechnego w polskich restauracjach mleka kokosowego. 

Restauracja In Azia jest też jedną z niewielu restauracji, w których zjemy miecznika. Jest on przygotowywany na grillu teppanyaki, dzięki czemu jest niezwykle soczysty. Na talerzu towarzyszą mu smażony ryż, warzywa, kiełki mizuny oraz niesamowity sos z kumkwata, czyli chińskich pomarańczy. Na grillu teppanyaki przyrządzana jest także polędwica serwowana ze szparagami, kiełkami fasoli mung, trzema rodzajami grzybów azjatyckich (shitake, shimei białe i ciemne) i sosem ze śliwek. 

Zwieńczeniem kulinarnej uczty był deser - macarons z zielonej herbaty z kremem z marakui, prażoną białą czekoladą
i sosem kardamonowym.