Mieszkanie bliżej natury

Mieszkanie na osiedlu Garnizon to miejsce z przeznaczeniem na urlopową przystań dla młodego małżeństwa z małym dzieckiem. Wprowadzeniem do stylu, w jakim zostało zaprojektowane wnętrze była cegła, surowe drewno i skrzynki na owoce. Na podstawie tych 3 elementów została od podstaw stworzona aranżacja trzypokojowego mieszkania - styl industrialny, w wydaniu soft, nieco eklektyczny i z dodatkiem koloru. 


prestiz

Mieszkanie posiada główny ciąg komunikacyjny, jakim jest przestronny korytarz, z którego wchodzi się do sypialni, pokoju dziecka. Na jego końcu znajduje się otwarta przestrzeń z jadalnią, kuchnią i pokojem dziennym. W korytarzu zastosowano kilka ciekawych zabiegów na optyczne podniesienie i powiększenie pomieszczenia. 

Z korytarza wchodzimy do przestrzeni dziennej, a pierwszą rzeczą, na która zwraca się uwagę to przeszklona w całości ściana. Okna zajmują całą centralną część, gdzie znajduje się też wyjście na taras. Na oknach zamontowano jedynie drewniane białe żaluzje, aby w żaden sposób nie przesłaniać w ciągu dnia widoków za oknem. Kuchnia zajmuje dużą część otwartej przestrzeni, ale jest ona dwufunkcyjna. Dla zwiększenia przestrzeni roboczej w kuchni stanęła niewielka wyspa, która od drugiej strony pełni funkcję ścianki telewizyjnej. 

Dzięki takiemu układowi przestrzeni wypoczynkowej udało się otworzyć przestrzeń nie zastawiając meblami bezpośrednich ciągów komunikacyjnych. Za sofą na dwóch ścianach znajduje się płytka ceglana, na której najbardziej zależało mieszkańcom. Na tej ścianie znajduje się też kolejny element must have, czyli skrzynki na owoce, ale w wersji i roli raczej niecodziennej. Skrzynki na owoce zostały pomalowane w kilku kolorach, i powieszone na ścianie z formie półek na książki - to nowa rola dla materiału z recyklingu. Warto też zwrócić uwagę na stół w części jadalnianej wykonany z autentycznej, zrecyklingowanej... łodzi rybackiej.  

Drewno to kolejny element, który dominuje w przestrzeni i jest elementem łączącym całą aranżację. Ściana za łóżkiem w sypialni, fototapeta imitująca deski na ścianie optycznie powiększająca przestrzeń i drewniana podłoga z surowej deski olejowanej, która położona jest w całym mieszkaniu, nawet w łazience. 

Łazienka jest najbardziej różnorodnym pomieszczeniem w mieszkaniu. Ciekawy patchwork z kolorowych płytek, a do tego lustro na całą ścianę, które daje efekt podwojenia przestrzeni. Kolorowymi płytkami zostały wyłożone tylko 2 pełne ściany w łazience, aby nie spowodować przesytu kolorem i wzorem. Pozostałe ściany pokryte są szarą płytką, która uspokaja wnętrze. 

MEBLE:

Lampy nad stołem - Muuto Plugged.

Stół w jadalni - Jakarta, Planeta Design.

Krzesła w jadalni - Inspirowane Eames Armchair.

Sofa - Sits, Tokyo.

Lampa podłogowa w salonie - Zuiver, Highland

Fotel w salonie - Lungeta.

Łóżko - Moma Studio, Norfolk.

Lampka nocna - Muuto, Wood Lamp.

Lampa podłogowa w pok. dziecięcym - Art of Perfect Design, Crane.

Płytki dekor w łazience - Mutina Azulej by Patricia Urquiola.

Drzwi - Galeria Prestige.

Dodatki - BoConcept.

Projekt: Arch. Anna Maria Sokołowska, Dragon Art

Zdjęcia: Foto & Mohito

58
07/2015

Muzyk, kompozytor, aktor, poeta, skandalista. Ostatnio zasłynął Polskim Gównem, musicalem o krajowym showbiznesie. Ma na swoim koncie niezliczoną liczbę romansów, skandali oraz - jak na rockendrollowca przystało - imprez.