Uczta w Wave

Specjały kuchni polskiej oraz międzynarodowej, miedzy innymi grzyby leśne, tradycyjne bałtyckie ryby, drób oraz wyborne desery bazujące na produktach regionalnych - tak wygląda nowe menu restauracji Wave w sopockim hotelu Sheraton opracowane przez szefa kuchni Krystiana Szidla.

Krystian Szidel znany jest z tego, że w swojej autorskiej kuchni stara się promować lokalne produkty i przysmaki. Od zawsze też w jego menu ważną rolę odgrywały ryby. W najnowszym menu znajdziemy gotowanego halibuta w sosie z homara, troć bałtycką w pudrze z buraka, polędwicę z dorsza duszoną w porach z grzybami, czy też filet z sandacza duszony w cydrze.

Spośród mięsnych propozycji rarytasem jest comber z jelenia podawany z polentą kasztanową, konfiturą z jagód i agrestu oraz pianą z czarnego bzu. Warto spróbować również pieczonej piersi z kaczki. Podniebienie pieści także consomme z bażanta i gołębia.

Usatysfakcjonowani będą także wegetarianie. Dla nich przygotowano dania w oparciu o grzyby i owoce morza, m.in. ravioli z borowikami i parmezanem. Ucztę w restauracji Wave można zakończyć pysznym deserem. My polecamy sernik kaszubski z kozim serem i czekoladą oraz creme brulee z gorzkiej czekolady z serem pleśniowym.

51
12/2014

Kilkuletnie dziecko prosi cię o zabawę w berka. Odmawiasz, bo wiesz, że złapiesz zadyszkę i będzie wstyd przed dzieciakiem.