Świąteczne przepisy szefa kuchni - Adam Głowiński - Restauracja Morska (Sopot).

 

Łosoś w towarzystwie borowików i w winnym aromacie.

Składniki: łosoś 180 g, seler korzeń 100 g, masło 50 g, wino białe 70 ml, mleko 70 ml, cytryna 100 g, borowik 100 g, sól, pieprz. 

Przygotowanie: Łososia doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na maśle, dodajemy wino i sok z cytryny. Przykrywamy pokrywką i dusimy. Korzeń selera kroimy w kostkę, smażymy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy na jednolitą masę. Borowika smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Wielkim atutem tego dania jest prostota i idealna kompozycja smakowa. Smacznego.