Projekcje filmowe, degustacje, dyskusje z ekspertami i twórcami filmów - takie atrakcje czekają na widzów i uczestników czterech miastach - Gdańsku, Warszawie, Poznaniu i Wrocławiu - w dniach 22 - 24 listopada. 

WGdańsku miejscem projekcji będzie kino Neptun. Widzowie zobaczą 13 pozycji o różnych aspektach gotowania i jedzenia.

W piątek, 22 listopada widzowie zobaczą sekcję „Kultura kulinarna”. W jej ramach m.in. „Skarby kuchni tybetańskiej”, opowiadające o czterech charakterystycznych składnikach wykorzystywanych w kuchni kraju na Dachu Świata. W sobotą 23 listopada w sekcji „Społeczeństwo” na uczestników czeka duża dawka interesujących i ważnych społecznie filmów. Dzień rozpocznie „Farmer i jego Książę”. Dokument ukazuje brytyjskiego księcia Karola i jego osobistego farmera, którzy od 30 lat prowadzą najstarsze rolnicze gospodarstwo ekologiczne na świecie.

Następnie za kulisy świata wielkich firm produkujących czekoladę zabierze widzów „Gorzki smak czekolady” Mikiego Mistratiego. Reżyser pokaże, w jaki sposób wykorzystuje się dzieci i jak dochodzi do łamania praw człowieka przy zbieraniu nasion kakaowca na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Głównym punktem wieczoru będzie „Czerwona obsesja” – film opowiadający o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux.

Ostatniego dnia przeglądu, w niedzielę, 24 listopada organizatorzy przedstawią sekcję „Smakosze”. Jej motywem przewodnim są najlepsi szefowie kuchni, najlepsze restauracje i wytrawne jedzenie. „elBulli – kulinarny interface” przybliży widzom temat food designu. Z kolei „Somm” zabierze uczestników przeglądu w świat najwyższej klasy sommelierów i ukaże kulisy najtrudniejszego egzaminu w tej branży. O smakach i aromatach herbaty, trunku z tak wielką tradycją w Azji, jak wino w Europie, opowie film „Mistrzowie herbaty”.

5. kuchnia+ food film fest zamknie fabularny „Smak curry” – historia kobiety, pracującej przy zaopatrzeniu indyjskich biur w lunch boxy. Jej życie się zmienia, kiedy okazuje się, że potrawy, które przygotowywała, trafiają nie do jej męża, lecz do nieznajomego mężczyzny. Szczegółowy program festiwalu na stronie www.kuchniaplus.pl.