Mówi się, że to właśnie w kuchni odbywają się najlepsze imprezy… lub inaczej – każda impreza prędzej, czy później właśnie do niej się przenosi. Warto urządzić ją tak, by przyjemnie spędzać tu czas, jednocześnie ciesząc się maksymalną przestrzenią. 

To centralne miejsce każdego domu, musi więc doskonale sprostać oczekiwaniom wszystkich jego mieszkańców. 

Przede wszystkim dobrze zastanówmy się, co jest nam rzeczywiście potrzebne i jaki tryb życia prowadzimy. Inaczej przecież wyglądać będzie kuchnia singla, a inaczej rodziny z trójką dzieci. Jeżeli lubimy wspólne gotowanie z przyjaciółmi, wówczas na pewno w naszej kuchni doskonale sprawdzi się duży blat. Jeśli jednak nie przyrządzamy jedzenia z tak wielką pieczołowitością, może warto zastanowić się, czy tej przestrzeni nie wykorzystać do czegoś innego.

 - Najbardziej pożądanym przez klientów, układem funkcjonalnym, pozostaje duża robocza wyspa oraz rząd wysokich szaf, skrywających niezbędne kuchenne sprzęty, akcesoria i zapasy – mówi Alicja Kalinowska ze Studia Mebli Kuchennych Amiga. - Wyspa nie musi już posiadać z góry założonej wysokości, ale przy użyciu jednego przycisku i głęboko ukrytej, zaawansowanej technologii, możemy dowolnie ją podwyższać i obniżać, uzyskując ergonomiczne miejsce do pracy – dodaje Alicja Kalinowska. 

W trójmiejskich salonach SMK Amiga znajdziemy m.in. takie inteligentne rozwiązania, jak np. Matrix Line 150. To kuchnie bezuchwytowe o bardzo prostej i liniowej formie, ułatwiające m.in. idealne dopasowanie do sprzętów AGD. Ciekawą opcją są także dostępne w Studio Amiga korpusy szafek, wykończone na krawędziach uszczelką PCV. Elastyczna uszczelka pełni funkcję izolacyjną, nie dopuszczając do wnętrza szafek pyłków kurzu, dzięki czemu ich wnętrze pozostaje higienicznie czyste. 

Ogromnym powodzeniem cieszą się zabudowy kuchni. Te, odpowiednio skonstruowane i dopasowane do naszych potrzeb, pozwolą nam uzyskać dodatkową przestrzeń, którą także możemy wykorzystać do prac kuchennych i przechowywania sprzętów. By zabudowa nie „przytłaczała” nas, warto wykorzystać szklane drzwiczki oraz otwarte półki lub też półki rozsuwane. 

- Zwiększaniu użyteczności przy zachowaniu oszczędnej stylistyki służą mechanizmy chowania frontów, wysuwane  półki, kosze typu  cargo i praktyczne schowki. Wszystko ściśle dobrane do preferencji i indywidualnych potrzeb użytkowników – tłumaczy Rafał Baran, ze Studia Mebli Kuchennych EKPOL w Redzie. - Optymalna wysokość umieszczenia piekarnika, czy ekspresu na linii wzroku oraz dostosowanie wysokości blatu  do wzrostu domowników, to już podstawa – dodaje Rafał Baran.

W ofercie firmy EKPOL znajdziemy cały szereg nowoczesnych rozwiązań, jak choćby ORGA-LINE Blum. To wysokiej jakości system podziału wewnętrznego do szuflad standardowych i szuflad z wysokim frontem. Dzięki przestawnym pojemnikom, listwom poprzecznym i podłużnym ORGA-LINE wprowadza porządek w każdej szufladzie dając możliwość jej dowolnej aranżacji. Warto też zwrócić uwagę np. na systemy otwierania typu CLIP, umożliwiające bardzo szerokie otwarcie drzwi szafki, a także elektryczny system wspomagania otwierania, działające zarówno z uchwytami, jak i bez nich. 

Aneksy kuchenne wciąż są cenionym, a nawet nieocenionym rozwiązaniem. Połączenie kuchni z salonem, czy jadalnią to doskonała opcja dla każdego, kto chce zyskać na przestrzeni, a jednocześnie ciekawie zaaranżować wnętrze. Daje to ogrom możliwości, ale jednocześnie bywa złudne. Pamiętajmy, by dokładnie oddzielić od siebie te dwa obszary, tak, by nagle pokój nie stał się kuchnią i odwrotnie. Tutaj świetnie sprawdzi się np. zastosowanie kontrastów czy różnych stylów. 

- Tendencja do uzyskiwania jak największej otwartej przestrzeni dziennej, a tym samym otwierania kuchni na salon, sprawiają, że w kuchniach króluje minimalizm form i maksymalizacja funkcjonalności – podkreśla Rafał Baran.

Jeżeli jednak chcemy bardziej „zaszaleć” i dać upust naszym pomysłom, warto skonsultować nasze pomysły z projektantem wnętrz. Z pomocą przyjść nam może pracownia architektury wnętrz AsymetriaDesign. Jej specjaliści mają ogromne doświadczenie w realizacji niestandardowych idei, doskonale więc doradzą, jak połączyć ze sobą nawet najbardziej skrajne bieguny stylu. A jakie trendy panują obecnie w urządzaniu kuchni? 

- Najmodniejsze fronty szafek są nadal wykonane ze szkła, ale powoli torują sobie drogę inne materiały, jak ceramika, której cienka warstwa pojawia się w wykończeniu zarówno blatów jak i frontów – Alicja Kalinowska. 

Pamiętajmy, że ogranicza nas tylko wyobraźnia i… zasoby portfela. Choć porady architektów wnętrz stają się coraz bardziej przystępne, a ceny takiej usługi zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych. Może już czas na małą kuchenną rewolucję w domu?