Z czym kojarzy nam się Grecja: z bogiem wina i hulaszczej zabawy Dionizosem? Czy z wyśmienitą kuchnią, w której królują świeże, lokalne składniki, takie jak dojrzewające na słońcu pomidory, świeżo złowione owoce morza i aromatyczne przyprawy? Jedno jest pewne – Grecja to radość ucztowania, śpiew i zabawa, tańce na stole i tłuczenie porcelany, dlatego nic dziwnego, że restauracja ZORBA w Gdańsku cieszy się tak dużym powodzeniem!

Greckie ucztowanie to nie tylko jedzenie – to styl życia

Choć jedzenie jest ważną częścią greckiej tożsamości, uczta nie może być samotna. Zawsze w towarzystwie – najlepiej jak największym, z rodziną i przyjaciółmi. Każda okazja jest dobra, aby spotkać się w greckiej restauracji i spędzić wspólnie czas na siedzeniu, rozmawianiu i jedzeniu, nie tylko podczas wyjątkowych okazji.

A to wszystko w rytmie „siga-siga”, czyli spokojnie, powoli, bez pośpiechu. Jedzeniem należy się delektować, a każdą chwilę dnia odpowiednio celebrować.

Co znajdziemy w karcie Zorby? Przede wszystkim nieskomplikowane dania ze świeżych składników. Choć Grecy jedzą dużo mięsa, ich kuchnia opiera się o świeże warzywa: pomidory, bakłażany, ogórki, oliwki, szpinak. Do tego strączki i nasiona, z których przyrządza się wyśmienite pasty: hummus, tahini, tapenadę. Z ziaren zbóż powstaje natomiast mąka, z której powstają ciasto filo i chlebki pita. A jak filo to baklava, czyli jeden z najbardziej znanych greckich deserów. Nie można zapomnieć także o jogurtach i serach: fecie i halloumi, a także mięsach, zazwyczaj podawanych w formie szaszłyków, czyli souvlaki. W menu Zorby znajdziemy dodatkowo duży wybór mięs i owoców morza przyrządzanych na grillu opalanym węglem drzewnym, do których oczywiście nie wypada nie zamówić tzatzików.

Co najważniejsze, daniami greckiej kuchni należy się dzielić – najlepiej zamówić kilka na stolik, aby każdy mógł spróbować! Dlatego w Zorbie znajdziemy zestawy przystawek i dań głównych przeznaczonych dla kilku osób. A po skończonej uczcie i kilku kieliszkach wina, zupełnie jak w Grecji, będziemy mogli potańczyć przy dźwiękach muzyki na żywo. Koniecznie na stole, bo kto powiedział, że jest to miejsce tylko do jedzenia?

Zorba czynna jest 7 dni w tygodniu i codziennie od godziny 7.00 zaprasza na śniadania.

Szafarnia 10, Gdańsk | www.zorbagdansk.pl | zorba@zorbagdansk.pl | tel.: 504 600 666