Żebro wołowe Black Angus Argentyna w sosie borowikowym

Składniki :

  • 1 kg żebra wołowego (najlepiej rasy Black Angus, pochodzenie Argentyna) 
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego drobno czosnku
  • 4 łyżki posiekanej cebuli szalotki
  • 1 łyżka papryki chilli (drobna kostka)
  • 1 łyżeczką brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wymieszać w misce i dokładnie wetrzeć w mięso z obu stron. Przykryć i wsadzić do lodówki na minimum 4 godziny. Przygotowane mięso pieczemy w tłuszczu gęsim przez 2 godziny w temperaturze 120 C pod przykryciem.

 

Borowiki z sosem demi glace

Składniki:

  • 100g Borowiki
  • 2 łyżki drobno posiekanej szalotki
  • 50g szczypiorku
  • 40ml białego wina
  • 30g masła
  • 2 łyżki demi glace
  • Kromka razowego pieczywa

Przygotowanie:

Borowiki podsmażamy na maśle z szalotką i białym winem. Doprawiamy i wykańczamy szczypiorkiem. Następnie układamy na mięsie. Pieczywo rumienimy na złoty kolor. Całość polewamy sosem demi glace.