Krokiety ziemniaczane z polskim parmezanem i warzywne ragout

Składniki :

Krokiety:

ziemniaki, mleko, tymianek, sól, tarty ser bursztyn, tarty parmezan, kwaśna śmietana, pieprz, masło, prażona cebula, mąka, panierka (mąka, jajko z mlekiem, drobna bułka)

Warzywne ragout:

oliwa kaszubska, czerwona cebula, czerwona papryka, seler naciowy, czosnek, pomidory pelatti, skrobia kukurydziana, cukier, ocet balsamiczny

Garnish:

puder z palonego pora, suszony pomidor, olej pieprzowy, szczaw, szczypior, parmezan

Przygotowanie:

Gotujemy klasyczną bazę puree z mlekiem i tymiankiem, przecieramy i do gotującej bazy dodajemy starte sery i pozostałe składniki. Całość miksujemy, wkładamy w silikonowe półkule oraz mrozimy. Półkule łączymy, zgrzewając je na płycie grzewczej, następnie panierujemy i smażymy.

Warzywa smażymy do miękkości na oliwie kaszubskiej i dusimy. Ocet z cukrem i sokiem z pomidorów, łączymy na zimno ze skrobią kukurydzianą, zagotowujemy i dodajemy do warzyw. Mielimy całość na gładką masę i przecieramy. Podajemy z pudrem z palonego pora, suszonym pomidorem, olejem pieprzowym,  szczypiorem i parmezanem.