Śledź po kaszubsku

Biały Królik Restaurant


prestiz

Składniki :

  • Śledzie
  • Sól
  • Liście laurowe
  • Gorczyca
  • Ziele angielskie
  • Ocet winny
  • Ocet spirytusowy
  • Cukier
  • Koncentrat pomidorowy
  • Ostra papryka
  • Kora cynamonu
  • Gałka muszkatołowa 

Przygotowanie:

Śledzie solankujemy w zalewie z wody, soli, liści laurowych, gorczycy i ziela angielskiego, następnie moczymy w wodzie i marynujemy w zalewie z wody, białego octu winnego i octu spirytusowego, cukru, koncentratu pomidorowego, ostrej papryki, kory cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i liścia laurowego. Podajemy z paprykowym sosem Jacqueline, słodkim jogurtem, konfiturą z szalotki i suszonej śliwki, gratin ziemniaczanym oraz olejem z wędzonej papryki. Garnish: koper anyżowy, puder ziołowy, kikuna, jabłko prince.