Składniki (2 porcje):

  • 800g piersi ze skórą z kurczaka z wolego wybiegu
  • 1kg masła do konfitowania
  • Zioła ogrodowe
  • Pieprz ziarnisty
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • 700g młodych ziemniaków
  • 600g młodych warzyw sezonowych (fasolka szparagowa, marchew, brokuł, kalafior, szpinak, jarmuż)
  • 300ml kwaśna śmietana
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek szczypioru

Przygotowanie:

Filety z kurczaka czyścimy i marynujemy w soli, pieprzu i ziołach minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Ziemniaki i warzywa oczyszczamy, twardsze blanszujemy. Następnie ziemniaki konfitujemy w części masła z ziołami i czosnkiem przez 30 minut w 135 stopniach. Później pierś z kurczaka konfitujemy w maśle z ziołami i koprem przez 1,5 godziny w 85 stopniach. Po upływie tego czasu  pierś obsmażamy od strony skóry, a warzywa z ziemniakami podsmażamy w oleju z ziołami. Kropką nad „i” jest podana obok kwaśna śmietana, do której dodajemy pokrojony szczypior i doprawiamy solą.