Zakończyły się obchody Kulinarnego Zjednoczenia Polski – edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne organizowanego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. W ramach projektu, celebrującego stulecie odzyskania niepodległości przez Polskę, ukazała się książka „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”. Odbył się też  Tydzień Kuchni Polskiej, podczas którego lokale w całej Polsce wprowadziły specjalne menu.

Kulinarne Zjednoczenie Polski to projekt, do udziału w którym MAKRO Polska zaprosiło szefów kuchni z całego kraju. Stworzyli oni wyjątkowe grono ambasadorów oraz wspólnie zinterpretowali historyczne receptury, pochodzące z różnych regionów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej i wojskowej. Selekcji oryginalnych receptur dokonał profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który również odczytał je i opracował w ich oryginalnym brzmieniu.

Szefowie kuchni nie tylko przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii, ale wzbogacili je także o elementy charakterystyczne dla regionów czy kuchni, które na co dzień reprezentują. W taki oto sposób wywodzące się z kuchni dawnego zaboru rosyjskiego strucle z ziemniaków przekształciły się w charakterystyczny dla Śląska kołocz kartoflany, a zupa wątrobiana, pochodząca z zaboru pruskiego, została wzbogacona o jabłka z lubelskich sadów. To jedne z wielu przykładów symbolicznego Kulinarnego Zjednoczenia Polski. 

Historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej  zostały opublikowane w książce „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”. Wydawnictwo w polsko-angielskiej wersji językowej przekazano do placówek dyplomatycznych, szkół gastronomicznych, hoteli i  restauracji. Publikacja stanowi źródło rzetelnej wiedzy, fachowych porad i inspiracji dla miłośników historii i gastronomii. 

W dniach od 5 do 11 listopada odbył się Tydzień Kuchni Polskiej. Wyselekcjonowane restauracje, m.in. z Warszawy, Trójmiasta, Zakopanego, Krakowa, Katowic czy Wrocławia wprowadziły specjalne menu, złożone z potraw pochodzących z kuchni pruskiej, austriackiej, rosyjskiej, wojskowej i żydowskiej. W efekcie goście lokali odbyli kulinarną podróż po smakach polskiej historii. 

Kulinarne Zjednoczenie Polski to edycja specjalna programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Program ma na celu zwiększyć świadomość Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawić, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i  pełne zaskakujących doznań smakowych. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i  warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart i zaprezentować gościom.